Thursday, July 30, 2015

Cara Bangun Awal Pagi



Ramai di kalangan gen y sekarang mengalami masalah nak bangun pagi pergi sekolah, kolej dan kerja. Sebab sekarang ada banyak gangguan bukan saja TV, malah smart phone. Yes, smart phone, whatsapp, facebook, wechat, instagram dan yang paling berbisa games. Ini boleh buatkan orang tak boleh nak tidur sebab rasa teruja dan seronok. 

Tapi ... kalau anda ada matlamat untuk buat sesuatu berkenaan dengan elemen smart phone anda, tak mengapa lah anda sampai tak tidur malam. Bagaimana pula pada orang yang makan gaji, dan hidup dengan bekerja dengan orang lain. Mestilah nak kena bangun awal supaya tak lamat pergi ke tempat kerja. 

Jadi saya nak share sikit tips pada anda yang liat nak bangun pagi. 

1) Tidur awal

2) Rancang nak buat breakfast yang sedap.
Anda boleh merancang nak buat breask fast macam pan cakes, hot dogs, burger, potatoes patties, sandwiches, dan bermacam lagi. Ini boleh buatkan anda terjaga sendiri sebab ada matlamat nak bangun awal pagi.

3) Tidur dalam keadaan yang gelap
Yes, janga buka lampu, tidur dalam keadaan yang gelap gelita boleh buatkan tidur anda lebih berkualiti dan bila anda bangun, badan anda terasa lebih segar dan bermaya. 

4) Minum air sebelum tidur

5) Pastikan tilam, bantal anda selesa

6) Matikan Power off handphone anda

7) Letak jam loceng atas meja, jauh dari tempat tidur. 

8) Planning yang agenda penting yang anda hendak lakukan besok. 


Selamat mencuba. 
Jika ada nak tampil lebih berkeyakinan di depan suami, agar dia sentiasa memuji anda, mantapkkan payudara anda agar nampak lebih seksi dan menggoda. 




Wednesday, July 29, 2015

Tips Simple Jadi Orang Kaya Dengan Kuasa Sedekah




TIPS PALING SIMPLE UNTUK MENJADI ORANG KAYA.
Nak merasa jadi orang kaya ? Boleh try amalkan tips simple kat bawah ni :
1. Lepas makan kat restoran / gerai makan, tinggalkan shj duit balance yg seringgit dua/sen tu sebagai tips kpd mereka yg serve kita. Tak luak pon duit kat dalam poket. Jutawan pun belum tentu boleh buat.
2. Time isi minyak kereta, lepas attendan pam tlg kita cuci cermin atau isikan minyak, ringankan tangan bagi token. Tak kiralah apa bangsa sekalipun,kita tidak tahu doa yg mana akan makbul. Mereka yg berkereta mewah dan pakai driver, belum tentu ada peluang utk buat camtu.
3. Jika kita singgah solat kat mana2 surau atau masjid,jgn lupa lepas solat seluk poket carik note yang paling BESAR utk disedekahkah ke tabung masjid. Manalah tau, mungkin sumbangan terakhir kita. Hanya orang yg betul-betul kaya mampu berbuat demikian.
4. Cuba ubah tempat kita shopping barang keperluan harian. Selalunya kita ke pasaraya besar spt Tesco/Giant, cuba shopping kat pasar tani pulak kali ni. Sambil tolong penjual/petani. Tak perlu berkira sgt mintak tawar menawar sayur atau lauk mentah tu.
5. Time nak belikan mainan anak, bawak je diorang ke pasar malam. Bagi duit RM10, macam2 toys boleh beli kat sana. Sambil boleh bantu peniaga pasar malam. Daripada duk gi Toys r Us, RM10 buat bayar parking je.

Tuesday, July 28, 2015

6 Cara Didik Anak Ikut Cara Islam



1) Jangan pukul anak dari lutut keatas
 2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

Saturday, July 25, 2015

Waktu Tidur Yang Terbaik




Dalam Islam terdapat beberapa waktu tidur yang kita sebagai umat Islam harus patuhi. Melalui ceramah yang dikendalikan oleh Dr. Hamza Al-Hamzawi dalam ceramahnya iaitu "The Art of Sleeping", beliau telah menyenaraikan waktu yang dibenarkan untuk tidur dalam Islam.

Tidur dari pukul 9 malam hingga 12 malam selepas Isyak
Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur.

Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur yang terdapat dalam dua keadaan.
Dalam keadaan gelap.
Satu lagi apabila dalam keadaan berehat dan menyenangkan (jika tidak tidur)

Friday, July 24, 2015

6 Fakta Tentang Perhubungan Suami Isteri



Hubungan seks sebenarnya adalah aktiviti yang sihat. Berikut adalah enam kelebihan bagi
hubungan seks.

Kelebihan pertama : Membakar kalori.
Hubungan seks adalah aktiviti fizikal dan ia akan bakar kalori anda. Kehidupan seks yang
baik pasti akan menjadikan anda seorang yang lebih bertenaga apabila menjalankan urusan
seharian.

Kelebihan kedua : Hubungan seks boleh menyembuhkan sakit kepala.
Apabila anda datang inzal, anda akan lepaskan segala tekanan atau perkara yang
memeningkan fikiran anda. Malah, hubungan seks juga membantu anda untuk berfikir
dengan lebih waras.

Monday, July 20, 2015

Pengakuan Suami Curang


Sumber di petik dari Sinar Harian

PAGI ini, emel saya diketuk seorang pembaca yang meminta namanya dirahsiakan untuk berkongsi kisah rumah tangga. Kisah ini wajar dijadikan pedoman buat para isteri yang merasa cukup bahagia dengan layanan romantis suami. Usah terlalu merasa bahagia, jika anda sendiri belum mempercukupkan diri untuk si dia. Selama ini, dia tidak menyangka sungai rumah tangganya yang beralun lembut, aman damai, tenang di permukaan telah bergolak hebat di dasarnya, tanpa sedar...

Suami seorang yang penyayang dan romantis. Anak anak ketawa ceria... malah sebagai suri rumah tangga dia seorang isteri yang menjaga batas pergaulan termasuk aurat dan akhlak.

Suami selalu membuat kejutan. memberi hadiah dan kata senyuman, namun dia yang selalu berasa hebat dapat menjaga keperluan suami dan anak anak tidak sedar bahawa ada wanita lain yang telah membahagiakan suaminya sekali gus menjadikan lelaki itu amat romantik di rumah untuk menutup kesalahan...

Saya terjumpa kad hari lahir berbaur cinta. Berkali-kali saya mengugut suami untuk berterus terang dan akhirnya tembelang pun pecah.

Tuesday, July 14, 2015

8 Tanda Kemungkinan Suami atau Kekasih Anda Curang



Anda Rasa Macam Ada Sesuatu Yang Tak Kena? 
Mungkinkah Suami Anda Curang? 
Anda Kurang Yakin Pada Penampilan Diri? 

Ketahuilah jika anda mengalami situasi di bawah


1) Marah-marah apabila isteri tanya lokasi suami
Bila isteri tanya “Malam semalam pergi mana?” Suami jawap “Eh! Pergi mamak la tengok bola, kalau tak percaya, perg kedai mamak tu, tanya abang ada kat sana ke tak!” sambil berdengus
Biasalah kalau lelaki sikap defensive apabila ditanya ke mana dia pergi, itu adalah satu petanda besar yang tidak baik. Kalau betul, buat apa nak tinggikan suara.
Suami akan jadi sangat fobia dengan fungsi location tracking. 


2) Tiba-tiba berperwatakan kemas dan berpenampilan menarik

Dulu tak pernah dengan peduli dengan penampilan diri. Sekarang, tiba-tiba suami “tuck in” baju ke dalam seluar. Beli baju T Shirt yang berjenama baru dan Shirt yang baru dan trendy. Rambut juga dipotong ikut gaya terkini dan diwarnakan agar nampak lebih macho. Janggut pula ditrim nampak kemas sentiasa. Hati-hati bila ada perubahan berlaku, nampak macam seperti perubahan positif tapi mungkin dia menyembunyi sesuatu. 

Monday, July 13, 2015

4 Tips Halang Jerawat Dari Awal




Hari ni saya nak kongsi 4 tips halang jerawat dari awal. Siapalah yang suka bila jerawat datang kan... Jadi lebih baik kita cuba langkah pencegah sebelum ianya merebak


1.Membersihkan wajah minima dua kali sehari dengan pembersih ringan.Gunakan PH seimbang pembersih yang tidak mengandung terlalu banyak bahan kimia atau minyak wangi. Setakat ini muka yang ringan ph7 adalah dari Johnson &Johnson tapi pembersih muka ni hanya sekadar bersih saja, itu yang tebaik sebenarnya. Kat pasaran ni banyak yang letak bahan peluntur, yang boleh merosakkan kulit dari akar dan menjadikan kulit lebih cepat kedut.


2.Jangan memegang wajah terlalu sering, terutama bila tangan anda kotor. Salah satu penyebab munculnya jerawat adalah karena kulit terkena bakteri dari luar, seperti yang ada di tangan anda.

3.Hindari memicit jerawat. Bakteri yang melekat pada tangan atau alat alat yang tidak steril, maka akan meninggalkan bekas di wajah.

4.Membersihkan wajah dengan wap air panas atau setiap bulan atau dua minggu. Hal ini bagus untuk membuka pori dan membuang kotoran di muka yang tersisa.

5. Gunakan serum dan photon ultrasonics untuk merawat jerawat anda dengan selamat dan berkesan. Photon ultrasonics begegar dalam vibration 3 juta sesaat mampu berikan kadar serapan yang maksimum. KLIK SINI 
Ok itu lah tipsnya, insyallah saya akan kongsikan lagi.



Friday, July 10, 2015

Cara Nak Atasi Masalah Anak Suka Menjerit




    Sharing dari seorang students yang sedang belajar di Prageu Czech Republic. dari laman fb beliau namanya Mimi Ida Mdj Anak suka menjerit? Di sini saya nak kongsikan sedikit pengalaman dari Czech.
    Sepanjang sy duduk di Prague ni satu perkara yang saya perasan. Anak2 atau baby k...at sini tak pernah cakap atau menangis menjerit2. Saya terfikir eh takkan baik sangat baby kat sini, nangis menjerit tu pun ada kaitan dengan genetic mat salleh ke? sbb kat Malaysia sy selalu dgr budak2 nangis guling2 dalam mall especially kat toys section hahah.. *sy ada 3 anak saudara sebab tu la*
    Tiba-tiba ada satu kali tu dalam bas, sy dengar seorang anak ni berbisik kat telinga mak die. Pastu si ibu berbisik balik kat telinga anak die...lama juga mereka berbisik2 tu. Saya pun cuba la pasang telinga sebab saya rasa budak tu cute sgt hihi...lepas tu baru sy faham mak die tengah marah anak die rupanya tapi berbisik...mata budak tu berkaca je sambil berbisik balik kat mak die sebab tak puas hati dengan teguran mak die. Last2 anak die faham apa yang mak die tegur, terus tunduk je...umur budak tu maybe dlm 5 tahun.
    Dalam hati sy, patut la saya tak pernah dengar anak org kat sini menangis meraung...marah pun bisik2 je. Kalau anak die jauh die panggil suruh datang dekat pastu tegur kat telinga anak tu slow2.
    Jadi saya buat kesimpulan, bila ibubapa tidak menjerit marah anak2, anak2 tak perlu menjerit juga untuk counter suara ibubapa jika mereka tak berpuas hati dengan teguran.
    *tapi sy faham Malaysia agak panas, belum sempat nak panggil datang untuk tegur hati dah membara terbakar dulu hihihi ;p  

    Semoga kita dapat didik anak dengan sebaiknya di samping dapat berikan keharmonian dalam rumahtangga. Kita sebagai orang islam sepatutnya lebih beradap, tapi kitalah yang nampak kasar dan kurang beradap di kalangan orang bukan islam. Apa yang baik kita ambil, apa yang tak baik tak payah ambil. KLIK SINI


Thursday, July 9, 2015

Kisah Sedih Pagi Raya Seorang Isteri


Semakin dekat Aidilfitri, hati Munah, 35, semakin berdebar-debar. Ini kerana ibu kepada empat orang anak ini pasti dapat menduga apa yang akan terjadi, sama seperti tahun-tahun sebelumnya.
Sebagai seorang suri rumah, Munah memang bergantung penuh kepada suaminya. Memandangkan tidak bekerja dan tinggal di kawasan berdekatan, dia diminta tinggal di rumah ibu mentuanya bagi membantu warga emas itu menguruskan rumah. Ini kerana mertuanya hidup berseorangan selepas kematian suami, tujuh tahun lalu.

Memandangkan suaminya, Borhan, seorang anak yang baik, dia tidak menolak cadangan ibunya dan Munah pula ikhlas bersetuju demi membantu ibu mentuanya.
Borhan mempunyai enam orang adik-beradik, dan suaminya itu merupakan anak yang ketiga. Adik-beradik Borhan pula, empat lelaki dan dua perempuan. Cuma Borhan yang tidak berpelajaran tinggi dan bekerja sebagai seorang kerani di sebuah kilang. Berbanding adik-beradik dan ipar-duai lain, keluarga Borhan yang paling jauh ketinggalan.

Monday, July 6, 2015

Bagaimana Seorang Akitek Mengubah Bilik Sempit Di Hongkong Menjadi 24 Bilik



Hong Kong adalah tempat yang paling padat di dunia, di sini ramai orang dari China yang berhijrah untuk mencari peluang pekerjaan. Bayangkan bagaimana populasi penduduk yang berjumlah 2 billion yang boleh ke Hong Kong bandar terbesar dalam sebuah pulau.

 

Pemuda ini pulak dah lama hidup dalam keadaan yang kecil dan sesak, jadi bila dia sudah besar dia menukar tempat yang kecil menjadi 24 bilik yang berbentuk sliding. 

Rasanya kat KL ni masih lagi sesak, tapi tak la sampai kena duduk berhimpit macam di Hong Kong. Tapi percaya atau tidak, tak lama lagi kita akan menjadi lebih kurang sama dengan Hong Kong, jadi untuk kita miliki rumah di kawasan bandar adalah beharga untuk generasi akan datang. 

Ada beberapa alatan yang boleh menjimatkan ruang terutama di bahagian dapur. Klik yang mana yang anda rasa boleh membantu hidup anda untuk menjimatkan ruang dalam dapur anda. 

Sunday, July 5, 2015

Cara Pantas dan Jimat Masak Masakan Korea Dalam Rumah



Buat steamboat sendiri dalam rumah? Sekarang ni ramai orang keluar pergi restoran steamboat kan...apa kata buat sendiri di rumah, bahan-bahan steamboat pun bukannya mahal sangat. 



Tips Bagaimana Memilih Perabot yang dapat luaskan ruang rumah




Zaman sekarang ni ramai orang akan berpindah ke bandar, menjadikan bandar tempat yang padat, jadi cara untuk meminimumkan ruang dalam rumah adalah penting bagi mereka yang ingin tinggal di bandar yang dekat dengan tempat kerja. Apa yang penting tak perlu nak stress keluar awal pagi-pagi jem dan tenaga yang banyak dihabiskan sewaktu dalam perjalanan. Lebih baik tinggal di rumah yang berdekatan dengan bandar. Tapi kenalah tahu tempat adalah terhad, dan anda kenalah tahu bagaimana nak susun perabot agar rumah anda nampak lebih luas dan mudah digunakan untuk berbagai fungsi.




Ada organizer yang boleh jimatkan ruang di bilik air anda menggunakan rack yang melekap di dinding bilik air. Anda boleh letak bermacam jenis toiletries dan tak nampak bersepah. Berminat klik gambar ye.




Selamat Mencuba

Ada tak di antara korang yang mengalami masalah jerawat dan jeragat dan pernah guna produk-produk krim yang bahaya dan kemikal? Kalau nak tahu ada teknologi terkini yang dapat berikan wajah yang menawan tampa mengunakan sebarang kemikal. 





Thursday, July 2, 2015

Kisah Benar Budak Bagaimana Budak IPTA Kuruskan Badan Tampa Suppliment




Berat badan naik semasa di universiti
Saya merupakan seeorang bekas pelajar yang baru sahaja bergraduasi pada bulan September 2013. Sebelum ini saya mengamalkan pemakanan yang sangat tidak sihat . menjadi seorang pelajar kadang kala boleh membuat kan kita rasa sangat stress dan keinginan untuk makan sangat tinggi tanpa mengira waktu. pemakanan yang salah di mana saya tidak suka mengambil sarapan pagi kerana akan berasa mual. Saya mengambil makanan berat pada tengahari dan malam dan lebih selesa makan di waktu malam pada kuantiti yang banyak seperti nasi yang penuh, maggi goreng. Sebagai contoh saya tidak gemar untuk makan sayur menyebabkan selera saya beralih kepada ayam goreng, telur dan sambal yang merupakan makanan kegemaran saya setiap hari. Antara penyebab kenaikan berat badan saya yang utama ialah Nasi Lemak. Saya merupakan peminat tegar makanan bersantan dan bergoreng. Saya pernah mencuba utuk kurus pada tahun 2011 hingga sanggup memakai duit PTPTN saya semata-mata untuk kurus tetapi gagal disebabkan produk tersebut tak kena dengan diri saya dan tiada perubahan langsung pada diri saya , menyebabkan berat badan saya naik mendadak sehingga ramai orang menegur penampilan saya ketika di Universiti. Saya juga gemar tido selepas makan dan kurang mengambil aktiviti riadah yang dianjurkan di universiti.

Oleh itu dia mengamalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat. Nasihatnya lagi
10 Amalan Diet Untuk Kurangkan berat badan?
Amalkan makan bijiran, oat
Minum yogurt
Minum green tea
Makan mengikut jumlah kalori diperlukan selalu. (Untuk panduan dan belajar menyusun diet untuk keperluan kalori, dapatkan eBook Kevin Panduan Kurang 5kg 5 Minggu)
Membuat cardio tiap malam or menari
Makan buah-buahan segar .
Eat healthy foods only tapi ada seminggu sekali untuk cheat day.
Kena ingat kita makan bukan untuk kepuasan tetapi makan untuk sihat.
Bangun awal pagi dan jangan skip breakfast walaupun kita tak rasa lapar.
Satu tips yang saya amalkan sampai sekarang elakkan atau kurangkan makanan fast food. Baru saya sedar, bahawa fast food la pembawa kegemukkan saya.


Ok semoga mendapat manfaat, sekarang ni terdapat banyak lambakan produk kurus tiruan yang berada di pasaran menyebabkan ramai yang mengambilnya mengalami masalah kesihatan. Jadi kita kenalah berhati-hati dan pilih langkah yang selamat.

Ada tak antara you all yang mengalami masalah jerawat? Nak rawat jerawat tampa suppliment yang boleh bahayakan buah pinggang dan bebas krim yang mengandungi logam?

Pengemis Kaya Di Tahan Jawi


Wah! Kaya pengemis bila time ramadhan ni ye... Orang lain ada yang susah nak cari kerja pun tak sekaya pengemis jalanan ni.
Nak cari rezeki yang halal bukannya senang, nak mengemis tipu orang senang aja kan... Harap pihak Jawi buatlah pemantauan dah banyak sangat pengemis sekarang. Dah macam bangladesh negara kita ni.

Wednesday, July 1, 2015

Gadget Punca Budak Lambat Bercakap




Menjadi kebiasaan ibu bapa masa kini memberikan anak-anak dengan pelbagai gajet yang menghidangkan permainan-permainan video, rancangan kartun serta hiburan berunsurkan muzik, dengan harapan anak-anak itu dapat belajar sesuatu daripada gajet berkenaan.
Lebih buruk, ada pula yang memberikan gajet berkenaan agar anak-anak dapat dikawal tingkah laku bagi membolehkan ibu bapa melakukan rutin harian tanpa diganggu.
Namun, tanpa sedar kecenderungan itu sebenarnya meningkatkan risiko anak-anak mengalami kelewatan kemahiran komunikasi sosial dan kelewatan bahasa.

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas