Wednesday, March 18, 2015

10 Kelebihan Coklat Yang Buatkan Anda Rasa Tidak BersalahOh! Coklat!
Waktu saya sedang menulis ni, saya sedang menikmati coklat bar Mars yang lazat...
Rasa bersalah kah daku?
Sebab orang kata makan coklat malam-malam boleh menyebabkan anda kena kencing manis, tak bagus untuk kesihatan, sebab kandungan gula yang tinggi....
Ya! amatlah benar!
Tapi ....

Mampukah daku menolak?
Oleh itu untuk menyedapkan rasa hati, saya ada buat beberapa kajian atikel mengenai coklat....

Sebenarnya....kebaikan memang ada

Jom baca....1. Coklat mengurangkan kadar serangan strok.
Kajian di sweden menunjukkan wanita yang makan coklat lebih daripada 45g seminggu kurang berisiko terkena serangan strok sebanyak 20% lebih rendah.
Mungkin la antara sebabnya, coklat di makan sewaktu stress dapat memberikan ketenangan pada pengemar coklat. Kena makan dengan boss? Come on! take a break!

2. Coklat meningkatkan kadar kesihatan jantung.
Antara lain ialah, merendahkan tekanan darah, kadar kolestrol dalam badan, dan risiko menghidap penyakit jantung. Ini kerana coklat yang mampu bertindak melawan peradangan.3. Coklat boleh melawan diabetis.
Kajian di Itali pada tahun 2005 mendapati coklat meningkatkan sensitiviti insulin dan seterusnya mengurangkan risiko diabetis.

4. Coklat melindungi kulit anda.
Lupakan apa yang anda pernah dengar tentang coklat menyebabkan jerawat. Coklat gelap sebenarnya adalah baik untuk kulit anda. Jenis antioksidan yang dipanggil flavonoid yang ditemui dalam coklat gelap menawarkan beberapa perlindungan daripada kerosakan UV dari matahari. Tapi, itu tidak bermakna anda tidak perlukan pelindung matahari!

5. Coklat boleh mengelakkan batuk-batuk.
Ramuan dalam coklat yang dipanggil "Theobromine" mampu mengurangkan aktiviti saraf vagus. Sekitar rahun 2010, para saintis membuat kajian untuk menghasilkan sejenis ubat yang mengandungi theobromine bagi menggantikan ubat batuk yang mengandungi kodein yang boleh mendatangkan kesan sampingan yang berisiko.


6. Coklat memberikan anda mood yang baik.
Tidak dapat dinafikan, kenikmatan menikmati kemanisan coklat adalah sesuatu yang hebat. Menikmati makanan adalah sebahagian daripada menikmati kehidupan. Penggemar coklat juga mengatakan mereka berasa kurang stress.

7. Coklat membantu meningkatkan peraliran darah.
Koko mengandungi anti-pembekuan darah dan satu sifat yang bekerja dengan cara yang sama seperti aspirin, ia boleh meningkatkan aliran peredaran darah.


8. Coklat meningkatkan kadar penglihatan.
Oleh kerana keupayaannya untuk memperbaiki aliran darah, khususnya ke otak,coklat didapati juga boleh meningkatkan aliran darah ke retina, sekali gus memberi rangsangan yang baik kepada mata.

9. Coklat boleh membuatkan anda bijak.
Peningkatan aliran darah ke otak mampu membuatkan kita lebih berjaga-jaga dan sedar, Kajian di britain menunjukkan coklat boleh meningkatkan prestasi dalam bidang pengiraan.
Ini yang saya nak sekali!!! Yeeee ha....


10. Coklat boleh mengisi perut anda.
Oleh kerana coklat yang kaya dengan fiber, ia mampu membuat anda berasa kenyang dan kurang lapar. kajian juga menunjukkan coklat gelap lebih baik berbanding susu.

Kelemahan Coklat Yang Ada di Pasaran
Coklat yang berada dipasaran sekarang ini banyak mengandungi bahan-bahan tambahan lain seperti gula, butter yang meningkatkan jumlah kalori. Pastikan sebelum anda membeli coklat di kedai, kandungan coklat yang terkandung adalah 70% atau lebih.
Maka sebab itu saja, coklat adalah tidak baik untuk kesihatan, sekali sekala apa salahnya kan....

Semuanya terpulang pada diri sendiri...pandai-pandai la kawal diri...
Seminggu hadkan kepada 1 coklat bar saja...boleh?No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas