Tuesday, January 17, 2017

Komitmen Dalam Alam Perkahwinan

Perkahwinan = komitmen. Kalau rasa-rasa tak sanggup nak bagi komitmen sila membujang. Sila tengok korang ni betul-betul bersedia atau tak nak berkahwin:


1) Bangun tido pukul 9,10,11,12. Jangan siapa-siapa pun kacau aku tido kalau tak aku mengamuk. Tak sanggup berjaga malam menyusukan anak, tukar pampers anak, layan kerenah anak main/mengamuk sedangkan esok pagi-pagi korang kena bangun awal pergi kerja/kelas. Maaf. Anak korang terutamanya bayi tak pernah kenal erti siang/malam. “Janji korang kena layan aku,” kata bayi-bayi tersebut. Ini tertakluk kepada kaum ibu dan bapa dan bukan hanya tugas seorang ibu sahaja.



2) Malas masak. Tak pandai masak takpe, jangan malas masak. Pokai weh hari-hari makan luar .. nak ada bibik kau kahwin dengan rakyat marhaen je pun..


3) Tak reti kemas rumah/ buat kerja-kerja rumah. Pinggan/cawan sebijik pun tak reti nak basuh, semua mengharapkan orang. Basuh baju sendiri pun pemalas. Sanggup pakai baju recycle. Tempat tido tak reti nak kemas. Rumah tak bersapu. Kain baju kotor bersepah. Balik rumah mengadap hp, tido. Tak peduli rumah macam tongkang pecah. Ini contoh-contoh bakal ibu bapa yang akan menghantar anak-anak dia ke taska/pengasuh dalam keadaan pampers bocor/ taik kering la ni. Alasan tak sempat.



4) Nak enjoy. Nak bebas. Nak keluar malam. it’s ok kalau kau takde apa-apa komitmen lagi. Tapi once bila dah komitmen kau memang kena slow-slow kurangkan/ tinggalkan terus aktiviti malam kau terutamanya bila dah ada anak. Contoh kecil, tak kan hari-hari kau lepak mamak balik pukul 2-3 pagi. Kesian kat partner kau. Sesekali takpe la. Bila dah kahwin, aktiviti masa bujang tu bawak-bawakla kurangkan. Diorang yang bujang tu lain la, takde komitmen. Yang perempuan terutamanya bila dah kahwin dunia dia untuk suami dengan anak-anak je lah. Masa nak bersosial dengan kawan-kawan sebelum kahwin dulu memang dah limit, dah takde nak hang out together-gether. Sorry to say, perempuan bila dah kahwin selalunya memang friendship separuh jalan. Dapat whatapps member pun kira ok dah. Hang out bersama memang kurun ke berapa pun tak tau la… sobs..


No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas