Tuesday, June 6, 2017

4 Golongan Yang Tidak Diwajibkan Berpuasa

Bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh umat Islam kerana ia merupakan bulan keampunan. Oleh itu, umat Islam diwajibkan berpuasa pada bulan tersebut kecuali beberapa golongan yang tidak diwajibkan iaitu:

Wanita Haid Atau Nifas
Golongan ini tidak boleh atau haram berpuasa di bulan Ramadhan. Bagi yang tidak puasa kerana haid atau nifas, mereka memiliki kewajiban mengqadhakan puasa selain bulan Ramadhan.


Orang Tua Uzur Atau Sakit
Sakit yang membolehkannya berbuka di mana jika dia berpuasa dalam keadaan tersebut, ia akan membahayakan dirinya. Maka dia boleh tidak berpuasa dan diganti dengan memberi makan kepada orang miskin bagi setiap hari yang ditinggalkan.

Musafir
Merupakan orang yang melakukan perjalanan sejauh jarak (yang dianggap) safar. Jarak safar menurut mazhab yang paling kuat adalah jarak yang dianggap oleh adat atau masyarakat setempat sebagai safar. Hanya melakukan puasa jika memang mampu dan tidak memudaratkan dirinya.

Wanita Hamil Dan Menyusu Badan
Islam memberi kelonggaran kepada wanita hamil dan menyusu badan untuk tidak berpuasa. Jika wanita hamil takut terhadap janin yang berada dalam kandungannya dan wanita menyusu badan, maka boleh baginya untuk tidak berpuasa. 

Paling penting jangan lupa pakai corset. Kalau perut nampak dah tak cantik, orang mengata plak... so please la pakai hokey....
Click sini islalisa.com
No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas