Wednesday, January 4, 2017

Tips Belajar Berkesan Yang Anda Mesti Suka


Ramai orang beranggapan bahawa belajar pada saat-saat akhir merupakan satu cara yang terbaik bagi mereka.

Waahhh!!!! Hebat bukan? Pensyarah atau guru mengambil masa 3 hingga 4 bulan untuk mengajar kita kesemua topik tersebut, tetapi dengan belajar sendiri kita hanya memerlukan 3 atau 4 hari sahaja.

YA, TEPAT SEKALI.

Tetapi, adakah hati kita akan berasa tenteram sewaktu kita bertungkus lumus untuk menghabiskan kesemua topik itu dalam masa beberapa hari?
Saya yakin bahawa anda semua pasti akan merasa resah dan gelisah ketika itu. Jadi, apa gunanya kita belajar jika hanya untuk menghadapi exam sahaja sedangkan ia hanya sebuah keputusan yg berada di atas kertas sahaja.
Apa yang lebih penting ialah ilmu dan pengetahuan yg kita dapat untuk digunakan semasa bekerja nanti.
Jadi, saya menyediakan beberapa tips untuk belajar secara berkesan supaya kita dapat memanfaatkan apa yang kita belajar di dalam exam serta kehidupan seharian kita yang masih jauh di depan.



1. Baca Atau Dengar
Jadi, pastikan anda membaca atau mendengar  supaya anda tahu apa yang perlu anda tahu.


2. Tahu Apa Yang Dipelajari
Jadi, pastikan yang anda tahu apa yang anda baca atau dengar supaya dapat memahami apa yang dipelajari.


3. Faham Apa Yang Dipelajari
Apa yang paling penting ialah kita perlu faham pada tahap dimana kita mampu meletakkan diri kita di dalam situasi seperti yang kita pelajari dan ingat apa yang kita pelajari.


4. Bayangkan Kita Berada Di Dalam Situasi Tersebut
More or less, this one is optional, hehe. Jika anda mampu membayangkan diri anda berada di dalam situasi tersebut, maka anda telah mencapai tahap kefahaman yang mengkagumkan.


5. Ingat Perkara Yang Penting
Untuk memudahkan lagi cara tersebut, anda hanya perlu ingat “keyword” yang penting sahaja.


6. Buat Nota Ringkas
Nota hanya merupakan satu “tools” di mana ia memberikan kemudahan “fast access” dan juga “flexibility” di mana kita boleh membawa ia kemana-mana jua


– Selamat Berjaya Beramal dan Mengamalkan Tips-tips tersebut =)

Okey semoga para ibu sekalian mendapat manfaat dari atikel ini.
Jadi para ibu kalau nak dapatkan bentuk badan yang kembali ramping sewaktu macam sebelum kahwin, pastinya kenalah pakai korset sentiasa, Pakai selama 5 jam sehari semasa waktu bekerja. Tengok selama sebulan, bentuk pinggang, dan perut pun semakin slim dan cantik dear.
Hubby mana yang tak suka pada perempuan yang seksi dan ramping??? cer habaq??? Jom sis ta...


No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas