Monday, January 16, 2017

Tips Belajar Berkesan Dalam Belajar Berkumpulan(Study Group)

Dalam edisi Tips Pelajar Cemerlang kali ini admin  ingin berkongsi Tips Berkesan Belajar Secara Kumpulan (Study Group) .


Belajar secara kumpulan adalah salah satu kaedah belajar yang mampu mengurangkan rasa bosan dan menguatkan daya ingatan. Murid-murid yang berada di asrama umpamanya perlulah memanfaatkan kaedah ini kerana mereka lebih berpeluang berada dalam kumpulan sama ada pada waktu petang atau malam semasa menghadiri kelas persediaaan. Kebanyakan murid menganggap belajar secara kumpulan ini merugikan masa atau tidak mampu memberi tumpuan. Sebenarnya belajar secara kumpulan memerlukan perancangan yang rapi serta kerjasama yang erat daripada anggota kumpulan.Berikut diberi beberapa panduan belajar secara kumpulan:

1. Jumlah anggota kumpulan
Seeloknya jumlah anggota kumpulan adalah antara 3 hingga ke 5 orang sahaja.


2. Topik pembelajaran .
Setiap anggota kumpulan perlulah mempunyai kata sepakat tentang topik yang menjadi pilihan mereka untuk belajar dalam kumpulan.


3. Kaedah pembelajaran
Ø  Pecahan topik.
Ø  Analisis.
Ø  Persembahan
Ø  Interaksi.
Ø  Rumusan.


Kejayaan kaedah belajar secara kumpulan ini banyak bergantung kepada disiplin diri setiap kumpulan.

Seorang anggota kumpulan perlulah dilantik untuk menyelaras aktiviti yang dijalankan agar ia lebih terancang dan berjaya memenuhi tujuannya.

Sesungguhnya belajar secara kumpulan ini tidak memberi sebarang tekanan kerana ianya dijalankan secara mesra, ikhlas dan di ruang yang lebih lapang dan tidak terhad dalam bilik darjah sahaja.

Good Luck to Uolls...!!

Oklah para ibu sekalian, Jangan lupa jaga body, agar cantik, slim dan ramping.No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas