Thursday, September 29, 2016

20 Jenis Masakan Pantang dan Makanan Yang Tak Boleh Makan



Berpantang makan ye
Jenis makanan yang tak boleh dimakan oleh ibu berpantang :-
🐟Ikan kembung – gatal
🐟Ikan cencaru – tajam
🐟Ikan siakap – boleh menyebabkan bentan 
🐟Ikan sardin – gatal
🐟Semua makanan dalam tin – tinggi garam, angin dan bisa
🌱Sayur kangkung – sejuk dan angin
🌱Timun – sejuk


🌱Terung – sejuk dan boleh menyebabkan bentan
🌱Nenas – tajam dan boleh menyebabkan bentan
🌱Kacang tanah – angin
🌱Telur – gatal. Paling dielakkan oleh ibu bersalin czer kerana boleh menyebabkan luka czer menjadi gatal dan bernanah
🌱Santan – sejuk dan angin
Jenis makanan paling disyorkan buat ibu berpantang:-
🐟Ikan haruan
🐟Ikan selar
🐟Ikan gelama
🐟Ikan merah
🐟Daging
🌱Sayur sawi
🌱Sayur carrot
🌱Sayur brokoli
🌱Buah oren manis
🌱Kismis
🌱Kurma
🌱Madu
🌱Habbatussauda’
🌱Susu kambing
🌱Halia
🌱Bawang putih
🌱Lada hitam
🌱Ulam pegaga
Makanan bergoreng elakkan ya sampai pada minggu kedua berpantang baru boleh makanan makanan bergoreng, contoh ayam goreng, ikan goreng.
Jenis masakan paling disyorkan :-

🌸Sup
🌸Bakar
🌸Rebus
Jenis minuman disyorkan :-
🍊Jus oren manis – bagus untuk luka

☕Air milo panas
☕Teh dan kopi panas – boleh mula pada minggu kedua berpantang sebab angin
☕Air rebusan daun sireh dan manjakani dan campur gula batu
🍀Air rebusan kunyit
🐝Air sejuk dan air batu (ais) wajib pantang sampai 100 hari buat ibu berpantang yg bersalin normal
Buat ibu bersalin czer wajib pantang sampai 1 tahun.
🐝Ibu berpantang disyorkan makan secara kerap tapi dalam portion sederhana. Elakkan makan nasi sehingga bertambah 2-3 pinggan ya, nanti perut ibu senang buncit dan menggeleber. 
🐝Kerapkan minum air, minum air tidak menyebabkan miss v kita basah atau berair seperti anggapan sesetengah orang. Tapi kalau ibu kurang minum air, anda akan cepat lesu dan pengeluaran susu turut terjejas🍼👶.
👉”Selamat Berpantang ” 😊

Nak cari idea masakan berpantang? Boleh la layang gambar ni...
minta tolong husben masak kan..hehehe



















You...Apa yang penting, jangan culas berpantang ye ibu-ibu. Masa ni memang tak terasa apa-apa. Tengoklah nanti, baru 30-40-an, badan dah sakit sana-sini. Lagipun, berpantang ni adalah peluang keemasan untuk para ibu jadi semakin cantik macam anak dara dulu. Asalkan berpantang dengan betul-betul walaupun tidak terlalu ekstrem. klik sini kalau nak nampak body mantap cantik dan slim ramping dengan pantas. http://islalisacorset.com

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas