Saturday, August 20, 2016

8 Tips Berpantang Cepat Sembuh Luka Dalam



 Yeay! Dah settle satu masalah 9 bulan mengandung penat lelah membawa baby dalam perut akhirnya berakhir, tibalah masanya tinggal 2 bula lagi untuk pulihkan kembali semangat agar kembali sihat dan bertenaga. Masa mengandung macam-macam tak boleh nak buat, sekarang dah lepas satu masalah.



Oklah cara cepat nak kembalikan badan agar langsing, slim dan menawan

1) Bengkung
Bengkung ni wajib pakai tau. So far, masa berpantang anak sulung kat luar negara dulu pun, saya siap angkut bengkung dari Malaysia. Masa tu sapu sedikit kapur bercampur titisan jus limau atau jamu kat perut. Memang berbekung ni akan cepatkan proses untuk kuruskan perut.
Selain tu, kita pun lebih selesa dan yakin nak bergerak. Saya pakai bengkung yang tali panjang berdepa-depa tu. Anak kedua ni pun sama. Kalau nak lebih moden cubalah corset yang sesuai, boleh bawa ke tandas lagi senang gituew... klik http://islalisacorset.com


2) Stoking
Stoking ni pun satu perkara yang wajib gak. Tanggal masa nak mandi atau pergi ke tandas jer. Means kene pakai sepanjang masa. Stoking ni bertujuan nak elakkan badan masuk angin. Kalau tak, mesti letih lemau rasa badan. Jadi pakai setokin yang sesuia ye, setokn bagus yang ada jari.



3) Bertungku
Bertungku pun antara perkara yang tak boleh tinggal. Dengan bertungku, ia akan cepatkan proses kecutkan bengkak rahim serta dalaman. Di samping tu, darah-darah kotor pun cepat keluar. Nanti rujuk bidan cara bertungku yang betul. Sekaligus dapat naikkan peranakan. Lagi bagus letakkan herba dalam tungku tu, jadi lebih cepat baik.



4) Berurut
Berurut pada saya pun perlu. Nak tambah kesegaran badan serta boleh juga request dengan bidan untuk urut lancarkan pengeluaran air susu. Lepas tu siap-siaplah dengan pam in case baby dah kenyang menyusu. Kalau tak, kita pulak boleh demam akibat bengkak susu yang melimpah ruah.

Nak cadangkan tukang urut best pun, saya bukan tahu sangat sebab kadar rasa best berurut ni bergantung pada diri para ibu sendiri. Tapi boleh rujuk hospital bersalin punya post.



5) Makanan Berpantang
Dulu berpantang pagi petang minum air milo, makan roti dan biskut jer. Nasi pula makan masa panas-panas berlaukkan sawi rebus dan ikan panggang garam kunyit. Kadang-kadang, bilis goreng tanpa minyak.

Macam sedih jer…hahaha. Rupanya-rupanya pelbagai menu berpantang berlambak-lambak yang kita boleh buat. Google jer kan. Lepas ni boleh ler nak try. Malah, kalau nak tempah pun, boleh cuba hubungi Mangkuk Tingkat atau A Good Maid. Wahhhh, mudahnya zaman sekarang.



6) Minum Air
Kalau ikutkan, ramai yang berpantang cara lama tak beri minum air. Tapi air kosong ni penting bagi mengelakkan kita terhidrat di samping  membantu penghasilan susu. Sebaik-baiknya para ibu minum air suam dengan kadar yang sedikit tetapi kerap.



7) Berpantang Ais
Mak sayang memang letak sign “DO NOT TOUCH” besar-besar untuk air ni. Sebabnya boleh buat badan kita mudah sakit-sakit. Kalau boleh, berpantang selama 6 bulan daripada mengambil ais. Kalau dapat 1 tahun lagi bagus. Erkkkk! 1 Tahun? Anakandanya 8 bulan jer kot….hahaha



8) Jamu vs Suplemen Moden
Jamu atau vitamin moden ni terpulanglah kepada individu. Tapi dalaman memang perlu jaga. Cuma jamu ni biasanyacboleh sebabkan baby kuning atau kepanasan hingga cirit-birit. Kalau nak pilih vitamin semulajadi sebagai jamu moden pun boleh juga. Tapi pastikan yang ianya betul-betul selamat dan berkesan.



Oklah pada para ibu sekalian harap dapat membantu,  
Berminat nak dapatkan bentuk badan yang menawan, langsing?
klik http://islalisacorset.com

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas