Friday, November 28, 2014

8 Cara Menghilangkan Kahak Bayi



Kahak dan bayi memang sukar dipisahkan. Bayi mempunyai kadar antibodi yang lemah senang mengidap berbagai penyakit seperti selsema dan batuk. Lebih-lebih lagi kalau minum susu formula yang murah, antibodi dalam badan akan menjadi lebih lemah. Jadi para ibu yang tak mampu nak beli susu yang mahal pada bayi, berikan saja susu ibu itu yang lebih baik daripada kita bersusah payah hantar ke klinik merawat anak, beli ubat dah sama harga macam beli susu formula yang mahal. Pulak tu dah la tak dapat tidur malam sebab anak sakit, jiwa kita pun sakit. Kalau dah tak ada susu badan, sekurang-kurannya berikan susu formula yang mahal seperti enfagrow A+ sekurangnya dalam beberapa bulan, bila dia dah ada antibodi yang kuat dah banyak makan sayuran dan buahan, bolehlah kurangkan dan gantikan dengan susu yang biasa, macam dutchlady 123. Cara-cara di bawah hanya dapat membantu bila kahak melanda, tapi langkah pencegahan adalah yang lebih baik. Selamat mencuba ye...

1) Air kelapa

Minum air kelapa yang pure, yang tanpa gula. Nanti kahak keluar melalui hingus atau najis.


2) Madu

Guna madu asli.
Cara : 1sudu madu + 1biji limau nipis + air
Kalau baby, madu + air
Guna air zam-zam ( ada molekul penyembuhan ) atau air musoffa


3) Teknik tepuk @ percussion

4) Gas nebulizer
Untuk cairkan kahak.
Kahak akan keluar melalui najis atau muntah

5) Rawatan makanan tambahan yang mengandungi Omega - ia membantu mencairkan kahak

6) 2 ulas bawang putih + minyak masak

Cara :
-bawang putih dibakar hingga lembut
-lenyekkan + cikit minyak masak
-lulur ke leher, dada, belakang baby

7) Daun kaduk + kapur + air

Cara :
- daun kaduk + kapur + air di ramas-ramas
- lulur ke dada, leher, belakang baby

8) Kunyit hidup

Cara:
- bakar kunyit hidup
- gesek pada lesung batu
- ambil air pada lesung dan sapu pada hidung dan dada baby
Thermal steam therapy - duduk dekat air humidifier beberapa minit atau letak muka over mangkuk air panas

** Jika bayi hidung tersumbat boleh ambil ibu kunyit, sapu di batang hidung sampai ke dahi secara menegak.

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas