Monday, February 10, 2014

Cara Atasi Serangan Sakit Jantung Bila Seorang Diri

Andaikan skrg sudah jam 1830 dan anda dlm perjalanan balik seorng diri selepas bekerja luar biasa sibuk nya. Anda benar2 penat, gelisah dan kecewa. Tiba2 anda rasa sakit yg menyucuk di bahagian dada yg mula menular ke lengan dan ke atas di bahagian rahang muka. Anda hanya 5 km drp hospital yg terdekat. Malangnya anda x pasti anda akn sempat sampai @ pun tidak ke hospital trsbt. Anda telah dilatih utk melakukn CPR, tetapi tidak diajar cara utk melakukn CPR ke atas diri sendiri...

BAGAIMANA MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN Kebanyakan org berseorangan ketika diserang sakit jantung. Tanpa pertolongan, mereka yg menghadapi masalah ini - jantung berdegup tak menentu dan mula rasa hendak pitam, hanya mmpunyai masa 10 saat shja sebelum pengsan. Walau bgaimanapun mangsa boleh membantu diri sendiri dgn batuk berulang kali secara kuat dan berterusan. Tarik nafas dlm2 sblm batuk dan batuk mesti lah dlm dan berpanjangan spt semasa anda ingin membuang kahak yg ada jauh di dlm paru2. Menarik nafas dan batuk ini mesti diulang l/kurang setiap 2 saat tanpa henti sehingga bantuan dtg @ sehingga jantung berdegup normal semula. Tarikan nafas yg dalam membawa oksigen ke dlm paru2 & mekanisma batuk mengepam jtg dan memastikn darah terus beredar. ke atas jantung akibat gerakan batuk ini juga mmbantu jantung berdegup dgn ritma yg normal semula. Dgn ini mangsa serangan jantung sempat dan berupaya utk ke hospital sendiri.

Bantu org lain dgn menyebarkn mesej ini kpd seramai yg mungkin.. Ia boleh menyelamatkan nyawa seseorg.....
sharing is carring....

=====
https://play.google.com/store/books/details/Feredea_Katrina_Kahfi?id=HFLLAgAAQBAJ
Info ini Feredea dapat dari whatspp, dan ramai orang fwd di fan page http://www.facebook.com/feredeapower
Sememangnya orang yang berilmu itu dapat lebih manfaat. Mari kita sama-sama saling ingat mengingati.

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas