Friday, December 6, 2013

Patriotisme hidup miskin

Kuala Lumpur: Mereka boleh menjadi jutawan jika bersetuju menjual tanah yang diduduki, namun lima keluarga bersaudara di Kampung Tanah Jawa, Segambut, di sini, menolak tawaran itu demi mempertahankan tanah milik Melayu di tengah ibu kota. Malangnya, semangat patriotisme itu hanya menyebabkan mereka terpinggir daripada arus pembangunan sehingga menjadi miskin dan terpaksa menerima bantuan Baitulmal. Lebih mengejutkan, sebahagian anggota keluarga terbabit hanya mencari rezeki dengan menoreh getah di tanah seluas 1.3 hektar (tiga ekar) itu yang lokasinya agak terselindung serta dikelilingi kondominium dan banglo mewah. Hassan Awang, 45, yang menetap di situ sejak lahir berkata, biar apapun persepsi orang lain, dia dan saudaranya akan terus tabah menjalani kehidupan biarpun dalam serba kekurangan termasuk ketiadaan bekalan elektrik dan air bersih. “Kalau ikutkan, kami boleh saja jual tanah ini dan hidup mewah kerana ada pihak yang pernah menawarkan harga sebanyak RM15 juta untuk membeli tanah kami, tetapi kami tidak mahu jual. - hmetro
--------------------
Sampai hati baitulmal tak boleh buat apa-apa tuk kemudahan infrastruktur keluarga ni...,lagi satu patritisme saja tak cukup demi masa depan orang melayu. Apa yang penting tanah yang digunakan boleh dipajakkan atau digunakan untuk perniagaan. Hanya pendapat saja, empunya tanah mungkin lebih mengetahui..

Penaja

Sinar Jahitan

                                                    Blouse, Baju Muslimah, Dress, Jubah, Tops, Fesyen Terkini

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas