Wednesday, May 26, 2010

Rawatan Treatment Rambut
Selalunya rawatan treatment rambut di salon menjangkau hingga RM80-100 untuk sekali treatment. Hari ini saya ingin mencuba rawatan treatment seperti di salon secara sendiri.

1- Wash Technique
Cara salonner membasuh rambut agak berbeza dengan cara kita membasuh sendiri di rumah.Mereka menggunakan amount syampu yang banyak tuk sekali cucian. Kemudian mereka mengaru2 kulit kepala selama 5 minit kemudian, keluarkan buih sabun2, dan kemudian tambah lagi syampu dan mengaru2 kulit kepala selama 5 minit dan ulangi step tersebut selama 3 kali berturut. Jadi penggunaan kuantiti syampu adalah banyak. Mereka menggunakan 3 jenis syampu berlaian, dari pada anti kelimumur, kelembapan dan mengekalkan warna rambut.

2 - Bilas rambut hingga benar-benar bersih dari buih2 sabun selama 5 minit

3 - Lap dan perah rambut yang basah, kemudian mereka akan letakkan mask rambut. Mask tersebut boleh didapati di kedai farmasi biasa, ada bermacam2 jenis. Mana2 pun ok. Harga pun berbagai2 dalam RM20-30 sebotol dan boleh digunakan tuk berbulan2.

4- teknik wap
Sekirannya tidak ada wap, biarkan rambut selama 10 min. Selalunya saya boleh buat treatment di gym yg ada bilik wap. Sambil wap badan, rambut pun boleh buat treatment.

5- Bilas rambut itu sekali lagi dengan air.

6 - Keringkan rambut dengan pengering angin sejuk, kemudian, gunakan angin panas untuk buat styling gunakan sikat yang anti statik yang boleh didapati di guardian dalam rm20.

7- Letak hair tonic utk mengelakkan rambut gugur di kulit kepala.

8- Urut rambut sekali lagi dan letakkan minyak terapi rambut di hujung rambut, supaya ia tidak pecah2.

Akhirkata....kesemua kos treatment boleh dikurangkan dan juga masa anda, sebanyak 80%. Jadi anda boleh jimatkan duit.

Tapi kadangkala saya masih lagi pergi ke salon, mengapa ?sebab lebih mudah, dan cara urutan kepala yang sedap....tu je...sekian


Nak nampak cantik dan menarik depan suami?

Daptkan payudara menawan dan cerahkan kulit dengan selamat dan bekesan selama seminggu. Set automatic breast pum, sabun dan pil herba dapat membantu PM Feredea Power

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GR

PA

fbcs

nas