Perempuan paling ramai yang suka masakan Lasagnia, nak buat sendiri tak susah, perlukan kesungguhan dan motivasi masak untuk keluarga dan anak-anak.
Bahan layer sos daging
Bawang putih
Bawang merah
Daging kisar
Tomato
Cendawan
Lada benggala
Sos prego
Oregano
Black pepper
Chilli powder ( sebab nak pedas sikit)
Garam
Secukup rasa maggi
Cara nak masak sos daging
1. Tumis bawang putih, bawang merah sampai garing.
2. Masuk daging kisar tunggu sampai daging kisar masak.
3. Masuk tomato, cendawan, lada benggala kacau sampai dia layu.
4 masuk sos prego nak sedap letak 1 tin sos prego utk 250g daging kisar.
5. Seasoning dengan oregano, garam, black pepper, secukul rasa..and rasalah nak pedas letak chili
6. Tutup api
Sos daging ni boleh makan dengan spaghetti so terhasillah spaghtti bolognese. Senang kan.
Bahan layer sos putih.
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan fresh milk / full cream/ uht semua pon boleh
Chedder cheese or cheesedale
White pepper
Garam
Cara nak masak sos putih.
1. Cairkan mentega and campur dengan tepung gandum kacau sampai sebati
2. Campur fresh milk and kacau sampai pekat.
3. Campur cheedar cheese, aku letak 3 keping cheesedale.
4. Seasoning dengan white pepper and garam kacau.
6. Tutup api.
Sos putih ni boleh guna untuk buat macaroni cheese, and semua resepi pasta yg nak campur dengan sos cheese.
Jom try
No comments:
Post a Comment