500 gm udang bersaiz besar
2 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu teh garam
1 sudu teh jus lemon
minyak untuk memasak
BAHAN UNTUK SOS BLACKPEPPER :
1 sudu besar minyak sayuran
2 ulas bawang putih - dimayang
2 biji bawang besar - dimayang
2 sudu besar sos ITA
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar sos lada hitam
200 ml air masak
bahan perasa secukupnya
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih serta bawang besar sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram,kicap pekat,serbuk lada hitam,sos lada hitam serta sedikit air serta bahan perasa.
3. Apabila telah medidih,tuangkan ke atas udang yang telah digoreng tadi.
4. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment