1 ekor ayam - dipotong 8
1 labu bawang putih
3 inci halia
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu serbuk kasar lada hitam
garam secukupnya
1 sudu besar minyak zaitun
Cara Membuatnya :
1. tumbuk halia & bawang putih.
2. lumurkan atas ayam
3. masukkan gula perang, madu, sos tiram, lada hitam , garam & minyak zaitun.
4. gaul kesemua bahan bersama2 ayam.
5. perap selama beberapa jam.Lagi lama perap, lagi sedap.kalau tak sempat perap pun takpe.
6. Panggang ayam dalam pemanggang ajaib sampai masak.
RESEPI SOS LADA HITAM
4 ulas bawang putih
3 sudu besar butter
4 sudu tepung gandum
air secukupnya
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam ITA
1 sudu besar kicap manis (untuk menggelapkan sos)
2 sudu besar serbuk kasar lada hitam
cendawan shitake secukupnya - dihiris nipis
garam secukupnya
Cara membuatnya:
1. cairkan butter
2. tumis bawang putih
3. masukkan tepung gandum & gaul rata
4. masukkan air & kiub ayam.kacau sebati.kalau adunan pekat, tambah air lagi.
5. masukkan cendawan.
6. masukkan sos tiram, sos lada hitam, serbuk lada hitam & kicap manis.kacau sampai sebati dengan api
sederhana.
7. biarkan mendidih dan cendawan masak.
8. masukkan garam secukupnya.Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment