BAHAN2 YG DI GUNAKAN :
140 gram coklat masakan
200 ml whipping cream
Putih telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor..
100 ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..
200 ml whipping cream
Putih telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor..
100 ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..
Cara2 Membuatnya Pulak :STEP PERTAMA :
STEP KEDUA :
Pastikan bekas yg kita gunakan tidak terkena sedikit air pun.. even tgn kita sendiri pun takleh basah terkena air.. pastikan semuanya dlm keadaan kering..
Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas..
Pastikan jgn terkena air ye.. elakkan bercakap ketika proses ni di buat.. takut termasuk air liur lak dlm tu.. hehehhe.. kalau nak terbersin sila lari jauh2..
Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas..
Pastikan jgn terkena air ye.. elakkan bercakap ketika proses ni di buat.. takut termasuk air liur lak dlm tu.. hehehhe.. kalau nak terbersin sila lari jauh2..
STEP KETIGA :
Campurkan bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. pastu kacau rata sampai sebati semuanya..
STEP KE EMPAT :
Pukul putih telor td dgn menggunakan mesin sampai kental.. yg takde mesin boleh aje pukul guna tangan.. tp kena gigih sikit la kan..
Kena pukul sampai bila di terbalikkan adunan tersebut tak tumpah.. mcm gmbr di atas..
Pastu masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya sebati.. pukul guna kelajuan tinggi ye..
Begini hasilnya selepas di pukul.. adunan ni boleh buat report polis ni sbb dia kena pukul.. sian beliau kannn.. kekeke
STEP KELIMA :
Whipping cream td di masukkan dlm mangkuk.. pastu sila pukul jugak guna mesin.. pukul dlm masa 5 minit mcm tu..
STEP KE ENAM :
Ambik adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telor.. masukkan sikit demi sedikit.. kali ni dah tak pyh guna mesin tau.. hanya guna spatula/senduk.. sila guna kaedah kaup balik aje adunan tu..
STEP KETUJUH :
Haaaa, kali ni kena gigih sikit utk kaup balik dan gaul hingga semua bhn2 ni sebati dan tidak berbintil2..
Aku masa buat step ni, dr berdiri sampailah mencangkung kat lantai sbb lenguh ketiak gara2 nak sebatikan semua bhn2 ni.. takmau ada sikit pun bhn2 tu berbintil2 tau.. kang tak cantik lak tekstur coklat mousse tu kang..
Dah sebati mcm ni barulah masukkan dlm bekas2 kecil.. coklat mousse ni sesuai di masukkan dlm bekas comel2 je tau.. jgn masuk loyang besar2 lak.. sbb time nak mkn kang kita main sauk2 guna sudu mcm tu je..
Dah siap masuk dlm bekas, sila sejukkan dlm peti ais utk keraskan jap coklat mousse tu sblm di hias.. hias lah mengikut kreativiti memasing..
Memula aku cairkan dulu coklat masakan guna kaedah double boiler.. pastu tuang atas plastik.. masa tuang tu aku kirai2kan mcm buat roti jala..
Suka hati korang le nak buat bentuk apa.. sejukkan dlm peti ais jap bg cpt keras.. Dlm seminit je dah keras dah coklat ni.. pastu patah2 kan le dan cacakkan atas coklat mousse td..
Ni coklat mousse aku yg dah di keraskan dlm peti ais.. tinggal nak hias aje..
Menarik takkk.. hehhehe..http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com
Apa lg.. try la buat.. senang aje.. pasti bebudak suka dan encik suami kagum sbb korang leh buat dessert mcm hotel.. hihihi..
Slmt mencuba ye..!!
----------
No comments:
Post a Comment