Friday, August 16, 2013

Resepi Coklat Mousse Dessert

BAHAN2 YG DI GUNAKAN :

Gula Pasir Halus 40 gram


1 sudu besar Gelatin


140 gram coklat masakan


200 ml whipping cream


Putih telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor..


100 ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..

Cara2 Membuatnya Pulak :STEP PERTAMA :

Cairkan satu sudu besar gelatin dgn mencampurkan dlm air panas td.. kacau hingga larut..

STEP KEDUA :

Patahkan/potong kecil2 coklat masakan td, masukkan dlm bekas sesuai..

Pastikan bekas yg kita gunakan tidak terkena sedikit air pun.. even tgn kita sendiri pun takleh basah terkena air.. pastikan semuanya dlm keadaan kering..


Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas..

Pastikan jgn terkena air ye.. elakkan bercakap ketika proses ni di buat.. takut termasuk air liur lak dlm tu.. hehehhe.. kalau nak terbersin sila lari jauh2..


Masak sampai cair kesemua coklat tersebut.. pahammm..??


STEP KETIGA :
Campurkan bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. pastu kacau rata sampai sebati semuanya..


Campuran gelatin dgn coklat yg dah sebati.. biarkan seketika.. meh buat step lain pulak..


STEP KE EMPAT :
Pukul putih telor td dgn menggunakan mesin sampai kental.. yg takde mesin boleh aje pukul guna tangan.. tp kena gigih sikit la kan..


Kena pukul sampai bila di terbalikkan adunan tersebut tak tumpah.. mcm gmbr di atas..


Pastu masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya sebati.. pukul guna kelajuan tinggi ye..


Begini hasilnya selepas di pukul.. adunan ni boleh buat report polis ni sbb dia kena pukul.. sian beliau kannn.. kekeke


STEP KELIMA :
Whipping cream td di masukkan dlm mangkuk.. pastu sila pukul jugak guna mesin.. pukul dlm masa 5 minit mcm tu..


Hasil whipping cream yg dah di pukul..


STEP KE ENAM :
Ambik adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telor.. masukkan sikit demi sedikit.. kali ni dah tak pyh guna mesin tau.. hanya guna spatula/senduk.. sila guna kaedah kaup balik aje adunan tu..


STEP KETUJUH :
Campurkan pulak adunan whipping cream td ke dalam adunan coklat dan putih telor td..

Haaaa, kali ni kena gigih sikit utk kaup balik dan gaul hingga semua bhn2 ni sebati dan tidak berbintil2..

Aku masa buat step ni, dr berdiri sampailah mencangkung kat lantai sbb lenguh ketiak gara2 nak sebatikan semua bhn2 ni.. takmau ada sikit pun bhn2 tu berbintil2 tau.. kang tak cantik lak tekstur coklat mousse tu kang..


Dah sebati mcm ni barulah masukkan dlm bekas2 kecil.. coklat mousse ni sesuai di masukkan dlm bekas comel2 je tau.. jgn masuk loyang besar2 lak.. sbb time nak mkn kang kita main sauk2 guna sudu mcm tu je..

Dah siap masuk dlm bekas, sila sejukkan dlm peti ais utk keraskan jap coklat mousse tu sblm di hias.. hias lah mengikut kreativiti memasing..


Aku lak hias guna coklat masakan..

Memula aku cairkan dulu coklat masakan guna kaedah double boiler.. pastu tuang atas plastik.. masa tuang tu aku kirai2kan mcm buat roti jala..

Suka hati korang le nak buat bentuk apa.. sejukkan dlm peti ais jap bg cpt keras.. Dlm seminit je dah keras dah coklat ni.. pastu patah2 kan le dan cacakkan atas coklat mousse td..


Ni coklat mousse aku yg dah di keraskan dlm peti ais.. tinggal nak hias aje..


Tadaaaaa... coklat mousse aku yg dah siap di hias dgn stoberi dan coklat..




Menarik takkk.. hehhehe..http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com

Apa lg.. try la buat.. senang aje.. pasti bebudak suka dan encik suami kagum sbb korang leh buat dessert mcm hotel.. hihihi..

Slmt mencuba ye..!!
----------

Order Cake, Cupcake, Coklat Online

Order Cake, Cupcake, Coklat Online

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas