Thursday, May 30, 2013

Tips Make Up Beginner

Hari ni saya nak kongsikan tips make up dari seorang mak andam cun melecun lagi tu...kalau nak tahu siapa dia aweks yang cun tu boleh tengok di bawah

CONCEALER

  • ada pelbaai jenis dan brand..so ikot citarasa korang lah nak yang mana satu
  • ada yang jenis liquid ..tau kan , &  lagi satu jenis macam padat-padat gitu..padat?camne tu? camni :  
                      


So kalau korang ada gelap bawah mata,kantung mata,bekas-bekas jerawat,flek..so guna concealer sebagai penyamar noda-noda yang tercipta. So time nak beli tu , cari yang warna concealer lebih terang dari warna kulit,kiranya berlawananlah camtu...Guna jari better actuallly...for me lah...just pedap-pedap...Guna berus pon ok janji pandai ratakan, guna span pon ok tapi kalau macam span dia jenis cepat serap ke dalam span kan..so akan berlaku pembaziran disitu...




FOUNDATION



  • Pileh warna foundation di bawah sinar matahari atau lampu putih lalu oleskan dekat pipi
  • Goncangkan botol foundation tu terlebih dahulu supaya mereka bersatu padu dengan penuh cinta sejati..ewahhhh
  • Letakkan di bahagian pipi,dahi,dagu,hidung,kening
  • Ratakan dengan menggunakan span/berus/jari pon boleh...ikot hatilah ...

BEDAK

bedak tabur

bedak compaq


  • Dengan memakai bedak, ianya dapat meng"cover" kan muka tu dari namapak kilatan dari hasil foundation yang kita pakai tadi tau
  • Ada jenis loose powder dan compaq powder
  • Sapukan di muka dengan penuh berhemah :'D


EYE SHADOW




  • Warna yang kita perlu dalam makeup course adalah waran terang dan gelap
  • Gunakan warna terang sebgaia highlight dan gelap sebagai pembayang
  • Pakai kan di kelopak mata dengan warna-warna medium seperti cream, pink untuk tampil lebih soft dan tiut..ewahh~
Cara-caranya sebagai contoh : 

  1. Oleskan warna pink di kelopak mata dimulai dengan bismillah..eh eh....? T__T..dengan dimulai dari hujung mata bahagian dalam lalu oleskan warna gelap di atasnya dan letakkan warna putih sengaia highlight di tulang kening korang tu.
  2. Ratakan dengan secukup rasa


EYELINER 


  • Gunakan eyeliner dekat bahagian atas mata 
  • AWAS ! : SILA BACA INI! untuk REMAJA elakkan dari memakai eyeliner di bahgagian bawah mata kerana akan nampaka macam tidak fresh  dan mata akan kelihatan kecil.. Yelah kata REMAJA.. so jangan lebih-lebih hokey...kuikuikui~ :D
  • Eyeliner ada perbagai jenis.Jenis liquid,pencil,gel liner 



Cara pakai eyeliner : 
  1. Gunakan eyeliner bahagian atas mulai dari bahagian DALAM ke LUAR.
  2. Ratakan dengan kemas
p/s : gunakan jenis waterproof untuk elakkan dia sememeh dan sewaktu dengannya.


MASCARA


  1. Lentikkan bulu mata terlebih dahulu sebelum pakai mascra
  2. Apa? Takde pelentik? Tak pe jarikan ada .. :'D... lentikkan gun jari telunjuk dan kira sampai 20.. 
  3. Oleskan mascara mulai dari bahagian TENGAH BULU MATA, lalu ke BAWAH dan ke ATAS secara ZIGZAG untuk hasil yang natural.Try it! :'D


Blush on/Blussher 


Blusher adalah perkara yang aku sangat suke sebab ianya OSEM!

  • Blush on/Blussher akan membuatkan wajah kita kelihatan lebih segar 
  • Semakin terang waran kulit kita, maka kita pileh warna blushher yang lebih terang seperi PINK 
  • MUDA 



LIPSTICK








Pileh warna yang sesuai dengan kulit kita tau!

  • kulit putih : pink / peach
  • kulit kuning : cekelet/orange bata
  • coklat : bronze, coklat,orange tua
  • hitam : plum/merah cekelet :'D
Oleskan dibibir dan jangan lupa sapukan lipgloss untuk lebih seksi gitu..ewahhh


So camne ok ?? Mata aku pon dah ngantok effect dari makan ubat..so selamat mencuba kepada semua gadis-gadis yang baca :'D korang memang canteklah!

p/s : CIPTAAN-NYA SEMUANYA CANTIK-CANTIK BELAKA...SO JGNLAH MENGHINA DIRI...UMPAMA AWAK MENGHINA CIPTAAN-NYA 



http://lovebungaquerida.blogspot.com

Itulah cantikkan mak andam ni....love bunga...memang rasa berbunga tengok hasil kerja make up dia..
cantik luaran saja? kenalah cantik dalaman kan....baru lah lebih bertenaga dan berkeyakinan tuk meneruskan kehidupan yang penuh dengan rantau dan duri...

------------
Rasa nak lebih cantik dan menarik tuk keyakinan diri?
Tingkatkan keyakinan diri 150%

Gabungan herba-herba dan ramuan ini dapatkan montokkan dan anjalkan payudara dan punggung, ketatkan faraj, dan jadikan kulit lebih cantik, cerah, halus dan gebu 100% herba sahaja, halal dan suci 
sms/Whatsup/line/wechat 018 263 7833/ sms 013  3084906 






No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas