Friday, May 31, 2013

Filem Bikers Kental Review




Komentar
Ini lah yang ditunggu-tunggu dari bikers-bikers kental seluruh Malaysia, iaitu sebuah movie tentang bikers! Akhirnya impian mereka itu terjawab dengan hadirnya buah tangan pertama dari saudara Helmi Yusof, yang asalnya adalah pengarah fotografi terkenal yang telah menghasilkan beberapa karya dengan pengarah-pengarah ternama. Kini muncul movie Bikers Kental, lakonan Zizan dan Awie, memang menderum-derum panggilan mereka memanggit bikers-bikers serta awek-awek untuk menyaksikan kekentalan mereka membawa motor berkuasa besar. Takkan nak tengok Awie bawak motor dalam cerita Sembilu je kot, rindu dah rasanya ni. Apa lagi dengan Zizan pulak, boleh ke brader ni menonjolkan imej sebagai seorang biker? Dan apa yang menarik, movie ini membawa kita perjalanan ke Krabi, Thailand. Mungkin ini satu kelainan yang cuba ditonjol oleh saudara pengarah. Tapi bagi OtakMovie, movie ini tidaklah sehebat yang disangka. Slow sikit 'rem' dia tu kata kan...

EFEK KHAS/AKSI



Agak amatur. Tu je yang boleh OtakMovie katakan tentang efek dalam movie ini. Dan ini juga menyentuh dari sudut editing untuk movie ini. Serius OtakMovie katakan, mendengar nama Helmi Yusof sebagai pengarah, OtakMovie agak teruja nak tonton sekuens dalam movie ini. Yelah kalau tak mana nak nya OtakMovie tonton movie Melayu. Tapi selepas menonton movie ini, sangat sedih. Sebab sekuens antara babak ke babak dan bab-bab editing dalam movie ini sangat lemah. OtakMovie kekadang sampai terbingung dengan apa yang cuba disampaikan. Satu lagi, jangan sesekali tertipu dengan poster Bikers Kental ini yang nampak seolah gah dengan aksi. Walhal sebenarnya hanya seciput saja babak aksi yang ditonjolkan. Nasib baiklah babak aksi yang satu-satunya ini boleh OtakMovie puji sebab ada babak Awie bawak motor sambil ngejor kerete....haha

SKOR MUZIK



Pun biasa-biasa jugak. Tak boleh nak bangga mana pun. Tapi kira ok lah jugak skor muzik dalam movie ni. Contohnya pada babak kita disajikan dengan perjalanan bikers-bikers ni ke Thailand, dihiaskan dengan lagu-lagu Thailand. Maksudnya mood yang cuba disampaikan agak menjadi. Cuma sedikit masalah, iaitu pengulangan lagu yang sama membuatkan movie ini sedikit bosan. Dengan jalan ceritanya yang slow, menambahkan lagi kebosanan untuk ditonton. Nasib baik ada muka Zizan, terdengar pulak suara gadis-gadis dalam panggung dok tergelak-gelak tanpa reason. Ok lah tu...

LAKONAN



Zizan masih lagi dengan karakternya yang biasa. Tak payah buat dialog lebih-lebih, tengok mukanya saja memang dah boleh buat kita tergelak. Tambah pula dengan ekspresi muka yang dibuat oleh Awie, rasanya dalam movie ni Awie lebih menjadi seperti dirinya sendiri. Tapi jangan terkejut kalau tiba-tiba terjumpa Husin dari Hantu Kak Limah muncul dalam movie ni. Zulkifli Ariffin juga boleh dipuji dengan watak seorang biker yang kononnya kerek dan selalu nak cantas si Zizan. Dalam movie ini juga kita dihiaskan dengan dua orang pelakon wanita dari Thailand. Boleh lah dijadikan penyejuk mata selepas beberapa minit menyaksikan babak bikers-bikers konvoi kat highway.

JALAN CERITA



OtakMovie tak rasa pun movie ni seolah ada jalan cerita. Sebab bagi OtakMovie, movie ni lebih kepada seperti sebuah dokumentari tentang bikers yang berkonvoi dari Malaysia ke Thailand. Dekat berapa belas minit jugaklah OtakMovie rasa mengantuk menonton babak mereka berkonvoi. Malah pada pertengahan cerita juga lemah. Sepatutnya pada awal cerita ini lah digunakan untuk memperkenalkan watak utama dan menguatkan lagi watak-watak tersebut, tetapi semua itu dibazirkan. Konflik yang ditunjuk adalah pada babak watak Zizan iaitu Bidin Al-Zaifa terjumpa mayat lelaki dalam kereta yang kena tembak, dan dia ternampak ada satu beg penuh duit, dan dia merembat beg tersebut untuk kepentingan diri sendiri. Tapi ini kah ciri hero yang nak ditonjol dalam movie sebegini. Awal-awal lagi dah tunjuk watak Bidin ni memang takde moraliti.Dan dengan duit itu, dibelinya pula motor yang diidamkan. Hingga pada akhir penceritaan, tak dinyatakan pun apa kena mengena mamat yang mati tu dengan duit tu? Apa sebenarnya yang lelaki-lelaki Thailand tu rancangkan terhadap lelaki itu dan kenapa mereka tak tembak saja Bidin seperti mereka tembak lelaki tersebut? Apa cerita di sebalik konspirasi lelaki yang mati itu dengan lelaki-lelaki Thailand itu? Banyak sangat persoalan yang timbul tetapi tak terjawab pun di akhir cerita. Semua ini sekaligus menjadikan movie ini satu movie yang lemah.

KESIMPULAN



Adoi, rasa membazir beli tiket tengok movie ni. Rasa macam kalau tunggu kat Astro First lagi bagus. OtakMovie cuba bagi peluang untuk movie Melayu menarik hati penonton Malaysia. Tapi hati OtakMovie ni tak tertarik langsung. Rasa macam lepas ni lagi takut nak tonton movie Melayu, takut dikecewakan lagi. Tapi mungkin penonton lain suka dengan movie ni. Maklumlah, di dalamnya saja ada beberapa hero kegemaran Malaya. Itu saja lah kekuatan movie ini. Tetapi secara keseluruhannya, OtakMovie seolah macam nak berdepan dengan Helmi Yusof dan kata...LU APEHAL BRADER?

otakmovie,blogspot.com
-------------------------







------------------------------------
No 1 - kena ada motor bike
No 2 - kena ada aweks
No3 -  Masyuk

Aweks punyalah abis cun ala2 thailand dan korea k pop seksi habis....itulah taste lelaki sekarang


Rasa nak lebih cantik dan menarik tuk keyakinan diri?
Tingkatkan keyakinan diri 150%
Gabungan herba-herba dan ramuan ini dapatkan montokkan dan anjalkan payudara dan punggung, ketatkan faraj, dan jadikan kulit lebih cantik, cerah, halus dan gebu 100% herba sahaja, halal dan suci 
sms/Whatsup/line/wechat 018 263 7833/ sms 013  3084906 

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas