Thursday, February 20, 2014

Facebook beli WhatsApp RM62 billion


San Francisco: Facebook Inc akan membeli sistem pesanan ringkas WhatsApp, bernilai AS$19 (RM62.7) bilion dalam bentuk tunai dan saham yang bakal meletakkan rangkaian sosial terbesar di dunia itu lebih dekat dengan pengguna. Urus niaga itu melibatkan AS$4 (RM13.2) bilion tunai, AS$12 (RM39.6) bilion saham dan AS$3 (RM9.9) bilion saham terhad. WhatsApp diasaskan oleh seorang pendatang Ukraine yang berhenti kolej Jan Koum dan alumni Stanford Brian Acton. 

Aplikasi itu melonjak kepada 450 juta pengguna dalam tempoh lima tahun dan bertambah sejuta setiap hari."Tidak ada dalam sejarah dunia yang pernah dilakukan seperti ini," kata Ketua Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg ketika dihubungi semalam. Zuckerberg, yang mencetuskan kejutan apabila membeli perkongsian foto Instagram AS$1 (RM3.3) bilion pada pertengahan 2012, juga mendedahkan semalam bahawa dia bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif WhatsApp Koum pada malam 9 Februari lalu. 

WhatsApp merupakan aplikasi mesej terawal di telefon pintar yang kini menjadi aplikasi paling popular seluruh Amerika Utara, Asia dan Eropah. Walaupun bersaing sengit dengan aplikasi seperti Line di Jepun atau WeChat, rata-rata pengguna telefon pintar masih memilih WhatsApp. - Agensi

Semakin hari semakin ramai orang jadi jutawan segera dengan social media teknologi.

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas