Saturday, September 14, 2013

Orang Melayu Kena Kuat Bersaing


Sudut Pandang pada 13 September 2013 membincangkan tentang "Daya saing bumiputera di alaf ke-21", bersama Datuk Shohaimi Shahadan, Exco Biro ekonomi Pemuda UMNO Malaysia dan Wan Saiful Wan Jan, Ketua Eksekutif IDEAS. Berikut adalah antara intipati menarik yang diperbincangkan.


Tunku Munawirah Putra berkongsi pesanan nendanya, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, mengenai pendidikan dan keperluan membantu Melayu.

Datuk Saifuddin Abdullah pula menyebut isu kualiti graduan yang telah dilahirkan.


Isu graduan ini turut disebut oleh Shamsudin Bardan, Pengarah Eksekutif MEF, yang mengutarakan kekurangan kualiti atau kesesuaian graduan bumiputera di dalam sektor swasta.


Wan Saiful menyebut isu ketirisan dan ketidaksamaan dalam pelaksanaan dasar.


Datuk Shohaimi Shahadan pula berharap agar dasar ekonomi baru tidak mengulangi kesilapan dasar lama.


Turut disebut adalah kesilapan yang tidak harus diulangi.


Sementara itu, Wan Saiful ingin jangkamasa sasaran yang lebih jelas agar tidak berlaku ketirisan atau mengulangi kesilapan yang lalu.


Di samping itu, Datuk Shohaimi Shahadan menekankan bahawa dasar baru haruslah relevan dengan peredaran zaman.


Datuk Shohaimi Shahadan turut menekankan bahawa pelaksa dasar perlu memahami dengan menyeluruh agar penyampaian tidak terjejas.


Wan Saiful akhir sekali menjelaskan bahawa IDEAS bertindak sebagai pemberi pendapat atau input kepada kerajaan berdasarkan kajian yang telah dilakukan.
Sumber - Astro awani

-----------

Saya sebagai salah seorang bumiputra melayu muslim dan seorang wanita, bersetuju dengan pendapat melayu kurang berdaya saing dengan bangsa lain. Kita bukannya seorang yang bodoh atau lembab, orang melayu adalah seorang yang pandai dan kreatif, tapi .....mmmmmmmmmmm......cuma kenalah gerakkan diri kita tuk keluar dari kepompong zon confort...sekarang dah semakin susah nak dapat kerja...

Jadi kita fikirkan tekanan tersebut sebagai satu cabaran pada orang melayu dan graduan-graduan sekalian agar mulakan perniagaan. Mula-mula kecilan insyallah kalau ada impian, doa dan usaha Allah akan makbulkan ....

Selamat bersaing...satu lagi kelebihan bersaing di negara sendiri adalah lebih mudah, kerana pembeli rata-rata orang melayu, jadi peniaga melayu nampak lebih mudah masuk ke pasaran malaysia, cuma tolakkan diri untuk anjakan paradigma yang lebih tinggi dari biasa.!! 
Keluarkan diri dari kepompong zon senang dan zon comfort

Penaja Atikel
Montokkan, Anjalkan dan payudara yang kendur, jatuh dan kecil. Anda pasti tampil menawan di hadapan suami anda. Percuma gel mirifica yang gel sapuan luaran extrak herba pueraria mirifica, ginseng dan africana yang terbukti berkesan. 

Mesin Kecantikan
Buat Sendiri Rawatan Facial Yang Bernilai ratusan ringgi di rumah,
Buat apa bazirkan duit di salon kecantikan, sedangkan anda boleh buat sendiri di rumah dengan mesin wap panas yang dan photon ultrasonic yang terkini di pasaran dunia
Sinar Jahitan
Sale jubah, maxi, blouse, belt dan handbag

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas