Friday, June 28, 2013

Wanita Berjaya Sosilawati
NOUVELLE BEAUTY CENTRE SDN. BHD. SEMANGAT kental dan tidak mudah mengaku kalah dimiliki jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, menjadi inspirasi kepada orang ramai terutama wanita untuk berjaya dalam perniagaan seperti dirinya.

Kegigihan wanita kelahiran Kampung Sri Medan, Batu Pahat, Johor, ini memang tidak disangkal kerana siapa sangka, tanpa latar belakang pendidikan tinggi dan modal yang terhad, dia berjaya membina empayar perniagaannya sendiri yang kini dianggarkan bernilai jutaan ringgit.


Jelas pengasas produk Aura Seri itu lagi, sepanjang mengenali usahawan itu, dia memang seorang yang positif dalam kehidupan termasuk banyak membangkitkan semangat untuk berjaya.

Sosilawati tidak kedekut ilmu, idea mahupun wang ringgit dan sepanjang perkenalan mereka, dia selalu menitipkan pesanan jangan segan bertanya jika mempunyai keraguan atau masalah.

"Dia pernah berkata yang saya ada pakej untuk menceburi bidang kosmetik tetapi harus terlebih dulu mempelajari selok-belok selain perlu mempunyai keberanian.
  

"Malah dia juga menawarkan diri membantu daripada aspek berkaitan produk kecantikan jika saya mahu. Tetapi bila saya menyatakan belum bersedia untuk melangkah lebih jauh, dia turut berpesan supaya sentiasa bersikap positif memandangkan cabaran dalam bidang perniagaan ini.

"Pada masa sama, dia banyak menitipkan petua kerana dia sudah hampir 17 tahun berniaga sedangkan saya baru menceburi bidang ini tujuh tahun lalu," katanya.
Daripada pemerhatiannya, cara Sosilawati memberi nasihat memang tampak ikhlas dan bersungguh dengan apa yang dia perkatakan.

Katanya, kesibukan dengan perniagaan masing-masing menyebabkan mereka jarang berpeluang bertemu dan apabila sesekali bertembung di majlis tertentu, soalan pertama yang Sosilawati ajukan kepadanya adalah mengenai perjalanan perniagaannya.

"Pada pendapat saya, dia mahu persaingan perniagaan secara sihat. Dia juga tidak gemar menggunakan gelaran 'Datuk' yang dimiliki kerana tidak mahu wujud jurang dalam perhubungan.

"Selain itu, dia tidak pernah bermegah dengan kekayaan yang dimilikinya dan apabila rakan pengasas produk bertemu pada majlis tertentu, kami hanya bertanya khabar. Pernah kami ditemukan dalam satu majlis dan kami sama-sama memberi ceramah mengenai produk masing-masing.

"Sama ada dia dulu atau saya kemudian memberi ceramah, kami saling menghormati kedudukan dan produk masing-masing. Mungkin atas dasar itulah hubungan sesama kami sentiasa terjalin.

"Dengan kata lain, dia tidak pernah memandang rendah pada produk orang lain.
Jika saya katakan jualan produk tahun ini kurang memberangsangkan, dia beri idea supaya menukar strategi pemasaran dan pelbagai cadangan yang nampak benar-benar ikhlas.

"Ketika kali terakhir perbualan kami, dia meluahkan jualan kurang memberangsangkan sejak akhir-akhir ini. Selebihnya, dia tidak bercerita panjang kerana semuanya sibuk dengan urusan masing-masing.

"Tetapi apa yang jelas, dia seorang 'kakak' bahkan mentor dalam apa juga perkara. Saya terharu atas keprihatinannya, juga kagum dan hormat kerana walau setinggi mana pun kedudukannya, dia tidak pernah menyombong diri," akuinya.

Fakta angka mengenai Sosilawati:
 • Anak keenam daripada 12 beradik.
 • Pernah bersama adiknya, Rosnani Lawiya, menoreh getah seluas dua hektar bagi membiayai yuran tuisyen pengajian dan tambang bas sebanyak RM20 sebulan.
 • Sosilawati pernah bekerja sebagai pembantu jualan di sebuah pasar raya selama 18 bulan sebelum menjadi kerani hotel.
 • Pada usia 21 tahun, Sosilawati berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mencari kehidupan yang lebih baik bagi membantu keluarganya.
 • Dia berkahwin dengan seorang pengurus bank, pada usia 21 tahun dan bercerai 12 tahun kemudian.
 • Hasil perkahwinan berkenaan, dia dikurniakan enam anak iaitu dua lelaki dan empat perempuan.
 • Memulakan perniagaan Nouvelle Beauty Centre Sdn Bhd, pengedar produk kecantikan Nouvelles Visages (NV) dengan pinjaman bank sebanyak RM200,000 pada 1994.
 • Selepas 10 tahun, NV dikatakan mempunyai lebih 300 stokis di seluruh negara termasuk Brunei, Singapura dan Thailand.
 • Syarikatnya dikatakan mempunyai aset keseluruhan berjumlah RM6.37 juta, jumlah liabiliti RM5.01 juta dan simpanan yang dianggarkan bernilai lebih daripada RM1 juta.
 • Untuk tahun kewangan yang berakhir pada 2007, syarikatnya mencatat keuntungan bersih RM183,173 dan mencatat pendapatan RM7.54 juta.
 • Dia pernah mendirikan rumah tangga dengan penyanyi Jamaludin Elias atau lebih dikenali sebagai Nash pada 16 November 2006. Bagaimanapun, pasangan itu bercerai pada 26 Mei 2009.
 • Kes perceraian berkenaan mendapat liputan meluas apabila dia menuntut kembali RM1.38 juta daripada penyanyi berkenaan.
 • Membina bangunan sendiri di Cyberjaya bagi menempatkan pejabat syarikatnya yang dianggarkan bernilai RM20 juta.Penaja Atikel

Montokkan, Anjalkan dan payudara yang kendur, jatuh dan kecil. Anda pasti tampil menawan di hadapan suami anda. Percuma gel mirifica yang gel sapuan luaran extrak herba pueraria mirifica, ginseng dan africana yang terbukti berkesan. 
Dapatkan info yang lebih http://bit.ly/13rpYha

PM Sekarang! 
sms/whatsup/line/wechat 018 263 7833 /sms 013 308 4906
 PM Feredea Power Sekarang! klik http://www.facebook.com/feredeapower pm di atas

No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas