Thursday, May 23, 2013

Ibarat Bom Jangka Bila-Bila Masa Boleh Mati


Ms Tustin has been told that there is a 50 per cent chance that her son will have inherited the genetic mutation that causes the tumours to develop
Derrie Tustin
Worcester: Seorang ibu menyifatkan dirinya sebagai ‘bom jangka’ selepas disahkan menghidap penyakit ganjil yang menyebabkannya terpaksa hidup dengan lapan ketumbuhan.
Derrie Tustin, 25, dijangkiti lima ketumbuhan bukan barah di otak dan tiga di tulang belakang.
Doktor memberi amaran lebih banyak ketumbuhan akan muncul bila-bila masa.
Derrie dari Worcester didiagnos dengan penyakit neurofibromatosis jenis dua (NF2), yang menyebabkan ketumbuhan pada sistem saraf.
NF2 menyebabkan ketumbuhan pada sistem saraf pendengaran dan keseimbangan badan, menyebabkan kehilangan pendengaran, tinitus dan masalah keseimbangan badan.
Ketumbuhan boleh juga berlaku dalam otak atau tulang belakang dan saraf ke lengan dan kaki.
Ia boleh menyebabkan lemah pada kaki dan tangan serta pening.
Penyakit saya menjadikan saya seperti ‘bom jangka. Ketumbuhan boleh muncul bila-bila masa sepanjang hidup saya. “Saya tidak boleh mengelaknya. Doktor memantau ketumbuhan itu tetapi ia seperti bermain ‘Russian roulette’ kerana anda tidak tahu apa yang akan berlaku,” katanya ketika ditemui, semalam.
NF2 disebabkan oleh mutasi genetik dan dalam sebahagian kes, mutasi itu diwariskan kepada anak daripada ibu bapa.
Dalam kes lain seperti yang dialami Derrie, mutasi itu berkembang sendiri pada seorang kanak-kanak yang keluarganya tidak menghidap penyakit itu.
Tidak ada ubat untuk NF2. Rawatan yang dijalankan ialah mengawalnya ketika ia berlaku, sebagai contoh, pembedahan untuk membuang ketumbuhan. Bagaimanapun, ia boleh menyebabkan pesakit pekak atau lemah.
Semangat Derrie hancur selepas mengetahui penyakit itu mungkin diwarisi oleh anak lelakinya, Kai yang kini berusia empat tahun. Bagaimanapun, dia perlu menunggu sehingga kanak-kanak itu berusia 18 tahun sebelum doktor dapat mengesahkannya.
“Kai menghadapi 50 peratus peluang mewarisi penyakit berkenaan. Tiada ibu bapa yang sanggup berdepan dengan keadaan itu,” katanya ketika ditemui. - Daily Mail
Simpati dengan ibu muda ini terpaksa mengharungi penyakit, dan sedangkan dia tahu dia akan mati bila-bila masa saja... penyakit ketumbuhan ini boleh diwarisi oleh keturuna...ada banyak ketumbuhan pun dia dapat melahirkan anak...itulah kuasa Allah dia boleh beri pada sapa2 yang dia nak dan tarik balik bila2 masa dia nak....
---------------------------------------------------------------
Tingkatkan keyakinan diri 150%
 Berikan yang terbaik tuk suami anda dan orang yang anda sayangi ... pasti dia senyum puas...masalah rumah tangga hilang tension pun hilang!

Anda akan menjadi lebih fokus untuk menempah tiket kejayaan dalam bidang yang anda ceburi

Gabungan herba-herba ini dapatkan montokkan dan anjalkan payudara dan punggung, ketatkan faraj, dan jadikan kulit lebih cantikan halus dan gebu 100% herba sahaja, halal dan suci 
whatsup 018 263 7833 PM http://www.facebook.com/feredeapower


No comments:

Post a Comment

PENDAFTARAN SYARIKAT Syarikat ini telah didaftarkan secara sah dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada atas nama "One Stop Media Production" (SSM 002185302K ) bagi menjalankan urusan perniagaan secara online dan offline. Sekian, Terimakasih.

Bukti Kejujuran Syarikat KLIK SINI

GR

PA

fbcs

nas